Diyabet hastalarının yüzde 30'u gizli kalp krizi geçiriyor! Kritik yaş 40

Hastane kalp damar cerrahisi uzmanı Prof., kalp krizinin en ölümcül kalp ve damar hastalıklarından biri olduğunun altını çiziyor. Dr. Bilgin Emrecan vatandaşları kalp krizine karşı uyardı. prof. Dr Emrecan, “Şeker hastalarının yüzde 30'unda gizli kalp krizi görülüyor. Kalp krizi, göğüs ortasında ağrı, çarpıntı, nefes darlığı ve ani bilinç kaybıdır. Özellikle gençlerde mide ağrısı ve mide bulantısına neden oluyor.” “Ve ekşi görünüyor” dedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

Prof. Kalp krizinin en önemli belirtilerinden birinin ağrı olduğu konusunda uyarıyor. Emrecan, şöyle konuştu: “Kalbin damarlarına ilişkin ağrılar daha spesifiktir ve bu ağrının belli bir karakteri vardır. Kalp damarı yüzde 100 tıkalı değilse hasta hareket ederken ağrı hisseder. Kalbin oksijene olan ihtiyacı artar ve bu durum Ağrı göğsün sağ tarafında veya yanma şeklindeyse çeneye ve sol kola doğru yayılıyor yani ağrı eforla ilgiliyse. Yani %100 tıkanmayan bir damarın ağrısına, 3-5 dakika sonra ağrı kaybolur. Ancak bunun en ileri şekli kalbin %100 tıkanmasıdır. damar Bu durumda ağrı yine göğsün ortasındadır ve sol kola, sol omuza ve alt çeneye yayılır.

EN SIK ÖLÜM NEDENİ

kalp krizi, bayılma, bayılma

Bulantı ve kusma da eşlik eder. Ağrı yarım saatten fazla sürüyor. Ağrı sırt bölgesini de kapsıyor. Bu ağrı tipik kalp krizi ağrısıdır. Kardiyovasküler hastalıklar hem ülkemizde hem de dünyada en yaygın ölüm nedenidir. Dünyada her yıl yaklaşık 19 milyon kişi kalp-damar hastalıklarından hayatını kaybediyor. Şeker hastalarının yüzde 30'unda kalp krizi ağrısız olarak ortaya çıkıyor. Dr. Emrecan, “(Sessiz kalp krizi), 'gizli kalp krizi' dediğimiz şekilde ortaya çıkabiliyor. Bu hastalara özellikle dikkat etmemiz gerekiyor.” dedi.

KALP ENFARKSINI ÖNLEME YOLLARI

KALP SAĞLIĞI HASTALIKLARI

Kalp krizinin risk faktörlerine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bilgin Emrecan, şunları söyledi: “Sigara içmek temel risk faktörlerinden biridir. Hareket etmek özellikle önemlidir, çünkü hareketsizlik metabolik sendroma neden olur, bu da kilo alımıyla birlikte kardiyovasküler hastalıklara da neden olur. Şeker hastalığını bir kez daha kontrol altına almamız gerekiyor. Hipertansiyon kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlıyor. Özellikle hazır, işlenmiş gıdalar, katkı maddesi içeren gıdalar ve şekerli gıdalar tüketmemeliyiz. Genetik faktörler mevcut olmasına rağmen, değiştirilebilir risk faktörlerini ortadan kaldırarak kardiyovasküler hastalıkları %50'ye kadar azaltabiliriz. Bu aynı zamanda erkekler, kadınlar, yaşlılar ve gençler için de geçerlidir. Daha fazla hareket etmek, daha az yemek ve risk faktörlerini tedavi etmek, kardiyovasküler hastalığın üstesinden gelmenin yollarıdır. Özellikle ağır sporlar olmasa da hafif sporlar ve yürüyüş yapmalarını öneriyorum” dedi.

KRİTİK YAŞ 40

uyku sırasında kalp krizi

Anne ve babası 50 yaşından önce kalp krizi geçirenlerin risk altında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Emrecan, şu uyarılarda bulundu:
“Kişi bu risk faktörlerine sahipse diğer riskleri de azaltmak çok önemli. Sigara içiyorsa sigarayı bırakmalı. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve yüksek kolesterolü varsa bunların mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor. Bu kişiler 40 yaşından sonra mutlaka kontrole gidilmeli. Kalp hastaları mümkün olduğunca meyve ve sebze yemeli “Sağlıklı beslenmeli, yağlı yiyeceklerden uzak durmalı” (İHA).

Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: