Türkiye’nin en genç belediye başkan adaylarından Bodrum belediye başkan adayı Tamer Mandalinci, Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı.
Öncelikle Bodrum’un sizin için önemi nedir onu bilmek isteriz.
Sorunuza Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın şu sözleriyle cevap vermek isterim: “Tepeye çıktığınızda Bodrum’u göreceksiniz, geldiğiniz gibi ayrılacağınızı düşünmeyin. Sizden öncekiler de öyleydi, akılları hep Bodrum’da kaldı.”
Bodrum gerçekten büyüleyici bir yer. Bodrum, ailemle güzel anılar biriktirdiğim, çocukluğumu, gençliğimi sokaklarında geçirdiğim, eşimle tanıştığım, hayatımı paylaştığım, yeterince anlatamadığım bir yer. Atatürk’ün gençlere verdiği görev doğrultusunda şehrime ve ülkeme hizmet etmeyi, daha huzurlu, insanların gülümsediği bir Bodrum yaratma sorumluluğunu üstlendim.
“FİKİR ALIŞVERİŞİ OLACAK”
Bodrumlularla iletişiminiz nasıl, sahada nasıl tepkiler alıyorsunuz?
İnsanlarla iletişim kurmak, onların sorunlarını dinlemek ve çözüm aramak beni mutlu ediyor. Samimiyetinizi ve çözüm odaklı yaklaşımınızı ortaya koyduğunuzda bu enerjinin karşılığını mutlaka alacaksınız. Geçen dönem 25 yaşımda Bodrum Belediyesi’nin “en genç belediye meclis üyesi” seçildim ve şehrin sorunlarına hakim olduğum için her soruya gerçekçi cevaplar verebiliyorum. Kimseye hayal satmıyorum. Bu da çok olumlu karşılanıyor. Bodrumluların “oğlum”, “kardeşim”, “arkadaşım” yaklaşımı ve beni de kendilerinden biri olarak görmeleri motivasyonumu artırıyor ve daha çok insana ulaşma konusunda beni cesaretlendiriyor. Ben onların oğluyum ve göreve geldiğimde onlara layık olmak için var gücümle çalışacağım.
Bodrum’un doğal alanlarının yok edilmesine yönelik projeler yapılıyor. Çevre örgütleri direniyor. Çevre kuruluşlarıyla nasıl iletişim kuracaksınız?
Bodrum’u güzel kılan doğası ve denizidir. Bunları korumazsak Bodrum özünü kaybeder. Hepimizin ortak paydası olan Bodrum için STK’lar, uzmanlar ve vatandaşlarla işbirliği içinde çalışacak, yasaların bize verdiği yetkiyi kullanarak her türlü olumsuz duruma karşı mücadele edeceğiz. Etkin toplantılarla şehrimizin doğal alanlarının korunması için çevre kuruluşlarıyla sürekli iletişim halinde olacak ve fikir alışverişinde bulunacağız.
Bodrum’da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden (DSİ) kaynaklanan su sorunlarına karşı belediye ne gibi önlemler alabilir?
Pandemi ile başlayan dönemde nüfusumuz hızla arttı ve altyapımız bu yoğunluğu karşılamaya hazır değildi. DSİ’nin Bodrum’a su getiren ana isale hatlarında modası geçmiş cam elyaf borular kullanması ve bunların kirli çöpleri ortaya çıktı. Beş yılda ana boruda 3 binden fazla patlama ne anlama geliyor? Basınç nedeniyle Bodrum’a ulaşması gereken tonlarca su yollarda kayboldu. MUSKİ ekibi, yoğun patlamaların yaşandığı Bitez bölgesinde ana boru hattına yeni borular döşeyerek soruna müdahale etti. İletim hattına DSİ’nin takmadığı basınç regülatörlerini yerleştirdi. Sadece durumu kurtarmak için değil, önümüzdeki 30-40 yıl boyunca susuzluğun önlenmesi amacıyla da araştırma ve analizler yapıyoruz. Atacağımız ilk adım, tuz oranı biraz yüksek olan Ekinambari bölgesinin suyunun ilkbaharda arıtılarak ana iletim hattına dahil edilmesi ve çevredeki barajlara su verilmesi olacak.
‘DERHAL ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAĞIZ’
Trafik ve ulaşım sorunlarına karşı planınız nedir? Hükümetin öne sürdüğü çevre yolu projesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bodrumluların trafik sorununu çözecek bir hamle olarak lanse edilen, Torba’dan başlayıp tünel, köprü ve kavşaklarla Turgutreis’e ulaşması planlanan çevre yoluna karşı çıkıyoruz. Kamu arazilerinin fahiş müzayedelerde satıldığını artık reklamlarda görüyoruz. Çevre yolu yapılırsa bekleyip elini ovuşturanların sakin kalacağını mı sanıyorsunuz? Bu sadece trafik sorununu çözmekle açıklanamaz. Bu da yeni özelleştirme arsalarının, yeni inşaatların, yani kiralamanın önünü açacak. Çevre yolu projesini Bodrum’a ihanet olarak görüyoruz.
Sayın Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkanı olarak görev yaptığı dönemde bilim adamlarından trafik sorununun çözümüne yönelik bir çalışma hazırlamalarını istedi ve kendisine 160 sayfalık bir rapor sunuldu. Maddi sorunlar nedeniyle çalışmalar henüz başlamadı. Göreve geldiğimizde hemen çalışmalara başlayacağız.
Bodrum’un koylarının çoğu şirketlerin kontrolünde. Halkın koylara ücretsiz girebileceği alanlara sosyal tesisler yapacak mısınız?
En önemli görevlerimizden biri sosyal belediyecilik anlayışıyla kentlerimizde yaşayanlara hizmet etmek ve yeni sosyal donatı alanları oluşturmaktır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar çok yeni sosyal yapı ve yapılar yaratacağımız açıktır. Bodrum Belediyesine ait 52 adet halk plajı var, bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca çocuklara, gençlere, kadınlara yani dezavantajlı gruplara öncelik veren birçok projemiz var ve bunları da yakında Bodrum halkına duyuracağız. Beş yılın sonunda hepimiz güncel sorunların çözüldüğü bir Bodrum’u göreceğiz. Bu konuda gençliğime, dinamizmime ve CHP listesinden Meclis’e gelecek adaylarımıza güveniyorum.
“STK’LARLA İŞBİRLİĞİ YAPILACAK”
Bodrum turizmi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bodrum’da mandalina gibi önemli tarım ürünleri de bulunmaktadır. Yerli üreticilere yönelik destek programları hazırlayacak mısınız?
Kentin değerlerini öne çıkarmak, korumak ve tanıtmak bizim görevimizdir. Turizm sektörü paydaşlarıyla iş birliğine önem veriyor, ortak akılla doğru çözümleri üretebileceğimize inanıyoruz. Hikaye yaratıp turist çekemezseniz üç ay turizme mahkum kalırsınız. Değiştireceğiz. Bodrum’un tarihinin, denizinin ve turizminin pazarlanması konusunda STK’larla iş birliği yapıp hızlı hareket edeceğiz. Mandalinci soyadı bize dört kuşak önce dedelerimin mandalina fidelerini bu bölgeye getirmesinden dolayı verildi. Üreticilerimize tarımsal üretimde desteklerimiz var ve bunları daha da geliştirmeyi düşünüyoruz.