Bakan Bolat, Türkiye-Slovenya İş Forumu’nda konuştu: Ortak yatırımlar iki ülke için önemli

Oluşturulma tarihi: 14 Ocak 2025, 18:38

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçen yıl Slovenya ile ikili ticaret hacminin 3,1 milyar dolar olduğunu, iki ülke arasında turizm, yatırım ve sözleşmeli hizmetlerde güçlü ilişkilerin bulunduğunu söyledi.

Bakan Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Ofisi (DEİK) ve Slovenya Ticaret Odası tarafından Ankara’da bir otelde düzenlenen Türkiye-Slovenya Ekonomik Forumu’na katıldı.

Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu’nun (KEK) dokuzuncu toplantısının olumlu sonuçlarla sonuçlandığını belirten Bolat, toplantı çerçevesinde mutabakata varılan KEK protokolünün iki ülke arasında daha büyük ticari ve ekonomik ortaklıkların geliştirilmesine yönelik bir yol haritası oluşturacağını kaydetti.

Bolat, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’nin beşinci büyük ticaret ortağı olduğuna dikkat çekerek, Slovenya’yı AB üyesi ülkeler arasında stratejik ortak olarak gördüklerini vurguladı.

Bolat, Slovenya’da 140 Türk firmasının, Türkiye’de ise 46 Sloven firmasının faaliyet gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Geçen yıl Slovenya ile ikili ticaret hacmimiz 3,1 milyar dolardı, ayrıca turizm, yatırım ve taahhüt hizmetlerinde de güçlü ilişkilerimiz var. Aradığınız firmaları “Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ediyorum.”

“İKİLİ TİCARETİN GÜÇLENMESİ KARŞILIKLI FAYDALAR SAĞLAYACAK”

Bolat, Türk müteahhitlerinin 137 ülkede toplam değeri 536 milyar dolar olan 12 bin 330 proje gerçekleştirdiğini vurgulayarak, geçen yıl Türkiye’nin 43 firmayla dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketi arasında 2’nci sıradaki yerini koruduğunu söyledi.

Bolat, Türkiye ile AB arasındaki ikili ticaretin güçlendirilmesinin her iki taraf için de karşılıklı faydalar getireceğini vurgulayarak, Türkiye’deki AB yetkilileriyle gümrük birliğinin modernizasyonu, dijital ve yeşil dönüşüm, vize kısıtlamalarının kaldırılması ve gümrük vergilerinin kolaylaştırılması konularını ele aldı. ikili taşıma ve transit kotalarından bahsedilmiştir.

Türkiye’nin Yeşil Düzen’in uygulanmasında iş birliğine önem verdiğini vurgulayan Bolat, şöyle konuştu: “Bu doğrultuda Türk ve Sloven girişimcilerin üretim, tarım, altyapı, lojistik, turizm, spor ve sözleşme alanlarında daha fazla ortaklık kurmaları teşvik ediliyor. iki ülkede ve üçüncü pazarlarda dayanışma içinde.” “Seni davet ediyorum.” dedi.

“ORTAK YATIRIMLAR İKİ ÜLKE İÇİN ÖNEMLİ”

DEİK Başkanı Nail Olpak da Türkiye-Slovenya İş Konseyi’nin 1997 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini, iki ülke iş dünyası temsilcilerinin ilişkileri geliştirmek için çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Olpak, transit kotalarının yakında kalıcı olarak çözüleceğini açıklayarak, gümrük birliğinin modernizasyonunda Slovenya’nın desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

Olpak, yeşil ve dijital dönüşümle ilgili konuların her iki ülke için de önemli olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: “Türkiye ve Slovenya gibi ikili yatırımlara odaklanmalıyız. Bunu daha önce çok konuştuk ama şu ana kadar hayata geçiremedik. Sloven dostlarımızla daha fazla işbirliği her iki ülke için de çok önemli.” Bunu başaracağımıza inanıyorum.” değerlendirmesini yaptı.

“İKİ ÜLKE ARASINDA BİRÇOK SEKTÖRDE İŞBİRLİĞİ POTANSİYELİ VAR”

DEİK Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Adnan Sezgin, Slovenya’nın Türkiye ile Avrupa Birliği arasında hayati bir geçiş kapısı, Asya ile Avrupa arasında önemli bir bağlantı noktası olduğunu söyledi.

İki ülke arasında lojistik, ulaşım, sağlık gibi birçok alanda potansiyel işbirliğinin öne çıktığını vurgulayan Sezgin, şöyle konuştu:

“Örneğin, Ukrayna’nın yeniden inşasında, Türkiye’nin inşaat ve büyük ölçekli altyapı geliştirme alanındaki deneyimi, Slovenya’nın yenilikçi teknolojileri ile birleştiğinde, dönüştürücü etki yaratabilecek etkileyici bir işbirliği fırsatı sunuyor.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Firmanızın link ve tanıtımını ekletmek için Skype adresimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.