Kurtulmuş, resmi ziyareti kapsamında geldiği Üsküp'te, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gashi ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Kuzey Makedonya'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Gaşi ile hem özel olarak hem de heyetler arası verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Gashi'nin ekim ayında Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmesinin kendileri için anlamlı olduğunu söyleyen Kurtulmuş, güçlü bir meclis heyetiyle yakın zamanda Türkiye'ye dönmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Kurtulmuş, Kuzey Makedonya'nın bağımsızlığını kazandığı günden bu yana iki ülke arasında güçlü ve sarsılmaz bir ilişkinin bulunduğunu, ticaret ve savunma sanayii başta olmak üzere birçok alanda işbirliklerinin artarak devam ettiğini söyledi.
Kuzey Makedonya'ya en çok turistin Türkiye'den geldiğini vurgulayan Kurtulmuş, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı'nın hizmet ve projeleriyle ülkenin büyümesine ve kalkınmasına katkı sağladığını söyledi.
İki ülke hükümetleri arasındaki yakın iş birliği ve ilişkinin parlamentolar arasında devam etmesi ve parlamenter diplomasinin daha yakın çalışmaya devam etmesi temennisinde bulunan Kurtulmuş, Türkiye'nin Yugoslavya'nın yıkıldığı ilk andan itibaren Balkanlara ilişkin temel felsefesinin vurgulandığını söyledi. Balkanların barış ve istikrarının artırılarak garanti altına alınması ve korunması gerektiğini ifade etti. TBMM Başkanı Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Türkiye olarak Balkanlar'ın hemen her yerinde tarihi, kültürel ve zengin bir geçmişin izlerini taşıyoruz. Bu ayak izlerini takip ederek tüm Balkan ülkeleriyle dostluğumuzu artırmayı ve geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bölge ülkeleri arasındaki anlaşmazlıklar çözülecektir. Karşılıklı mutabakata dayalı müzakereler ve diplomatik masada müzakereler yoluyla.” Özellikle Yugoslavya'nın dağılmasının ardından birçok Balkan ülkesinde yaşanan ağır travmalar ve ödenen ağır bedeller hala hafızalardadır. “İşbirliği içinde dostluğun, barışın, kardeşliğin ve dayanışmanın arttırılması muhtemelen tüm Balkan ülkelerinin ortak çıkarınadır.”
“Türkiye barış umudunu sürdürüyor”
Türkiye'nin merkezinde olduğu coğrafyada ciddi türbülansların, çatışmaların, iç çatışmaların ve savaşların yaşandığı bir dönemden geçtiğimizi vurgulayan Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Türkiye olarak bizim perspektifimiz bölgemizdeki tüm bu gerilimlere son vermektir. Ülkeler arasındaki sorunların en kısa sürede barış ve refah içinde çözülmesini, sorunların demokratik bir çerçevede çözülmesini sağlamak. Bu bağlamda Türkiye olarak Balkanlar'ın demokratik standartlarını yükseltmeyi ve daha hızlı ilerlemeyi hedefliyoruz. gelişim süreçlerinde. “Komşu ve dost olarak üzerimize düşen tüm görevleri yerine getirmeye hazırız” dedi.
Kurtulmuş, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bir an önce sona ermesini ve her iki tarafın da kabul edeceği adil ve eşitlikçi bir barışa ulaşılmasını umduklarını dile getirerek, Türkiye'nin her türlü müzakerede aktif rol oynadığını hatırlattı. Savaşı bitirmek için arabuluculuk. İki ülke arasında başından beri savaş var. Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Neredeyse İstanbul'da imzalayacaklardı ama maalesef o savaş bitemedi çünkü o günün şartlarında Türkiye bu barış umudunu sürdürüyor. Bu savaş bir an önce bitsin.” dedi.
Kurtulmuş, Kiev'deki Kuzey Makedonya Büyükelçiliği'ne isabet eden füze nedeniyle Kuzey Makedonya yetkililerine ve halkına geçmiş olsun dileklerini de iletti.
“Halkını küçümseyen ve ezen bir rejimin sonu halk mücadelesiyle sonuçlandı.”
Bölgedeki çatışmaların ve iç karışıklıkların sona ermesinde Türkiye'nin Suriye'de oynadığı önemli rolün altını çizen Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Suriye'de 61 yıldır devam eden, halkını aşağılayan, ezen bir rejimin sonu gelmiştir. Artık Suriye'de halkın mücadelesi, “Türkiye, etnik, siyasi, dini ve mezhepsel tüm farklılıkların temsil edildiği demokratik bir sürecin inşası konusunda üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirecek ve böylece yerleşecektir. barış” dedi.
Kurtulmuş, İsrail'in Gazze'de 1,5 yıldır devam eden soykırımı sonucu yüzde 70'inden fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirten Kurtulmuş, insanların kaçırıldığını söyledi. dünyanın gözü önünde hayatlarından, şehirler yıkıldı, hayatta olan her şey hayattan silindi. Kurtulmuş şunları söyledi:
“Maalesef, dünyanın gözü önünde bu kadar vahim bir vahşet yaşanmasına rağmen, dünya bu saldırganlığı henüz durdurmayı başaramadı. Umuyoruz ki İsrail bir an önce durdurulur, bu saldırganlık önlenir ve bu saldırının önüne geçilir. Hayatta kalan Gazzeliler, “Bir an önce gidelim” diye dua edecekler. Biz de Türkiye olarak İsrail'in saldırganlığının burada da son bulması için çaba harcıyoruz. kamuoyunun baskısıyla adil ve kalıcı olacak Dünya ve uluslararası toplumda barışı sağlamak mümkündür.”
Sözlerinin sonunda ülkedeki yoğun programı hakkında bilgi veren Kurtulmuş, ziyaretinin iki ülke dostluğuna kalıcı bir etki bırakmasını ve iki ülke arasındaki dostluğun sonsuza kadar ebedi kalmasını temenni ettiğini ifade ederek konuşmasını tamamladı. zamanın sonu.